poniedziałek, 1 września 2014

Smak lata (wspomnienie)

Spróbujmy przypomnieć sobie jak to jest kiedy na zewnątrz żar z nieba się leje (bo zaknem potoki wody i pogoda barowa), a na stole królują truskawki. Pyszne, soczyste, pachnące. A z czym truskawki łączą się doskonale? Z szampanem? Może, ale obawiam się, że Najnowszy by to źle zniósł, a i Młodemu nie wolno jeszcze. Obecnie truskawki łączą się idealnie z sernikiem na zimno. Aż ślina cieknie.Przepis pochodzi z głowy Kury Seniorki

  • kilo sera białego (w wiaderku z Biedronki, może być waniliowy) - 7,99zł
  • 3 jajka - 3zł
  • szklanka cukru - 0,50zł
  • żelatyna (na 1 litr wody) - 3,40zł
  • 1/4 szklanki wody

  • owoce sezonowe i galaretka na wierzch (u mnie truskawki i galaretka takowa) - 2zł + 1,50zł

Oddzielamy żółtka od białek.
W misce ucieramy cukier z żółtkami na puszystą masę (kogel-mogel). Dodajemy porcjami ser i miksujemy dalej.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę. Dodajemy do masy serowej i mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i po ostygnięciu dodajemy do masy.
Wylewamy masę do formy (np. tortownicy) i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozpuszczamy galaretkę w połowie zalecanej wody i studzimy.
Owoce (u mnie truskawki) dzielimy na cząstki i układamy na serniku. Zalewamy przestygniętą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki.
Jak zastygnie jest gotowe.

Koszt pysznego domowego letniego powiewu to  18,39zł za naprawdę dużą porcję:)

Jeśli mamy zwykły (a nie waniliowy) serek to dodajemy jeszcze opakowanie cukru waniliowego, lub nasionka z jednej laski wanilii.

Smacznego