środa, 3 września 2014

Lepszy niż ze słoika

Do tej pory myślałam, że pewna firma na Ł jest bezkonkurencyjna w produkowaniu sosu słodko kwaśnego. Myliłam się. Nieskromnie powiem, że mój jest lepszy (i bez polepszaczy). Zapraszam na ryż z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym
Sos:
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera (ćwiartka z dużego)
  • kawałek pora (10cm)
  • cebula
  • pół słoika pędów bambusa
  • puszka ananasa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w słupki. Pora i cebulę w kostkę. Krążki ananasa w kawałki.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i pora. Dodajemy pozostałe warzywa i sos sojowy. Podlewamy ok. 1/4 szklanki wody i dusimy do miękkości. Dodajemy ananasa i pędy bambusa, dusimy jeszcze chwilę i dodajemy koncentrat rozrobiony z wodą (1/4 szklanki) i 3 łyżkami syropu z ananasa. Zagotowujemy

Dodatkowo:
  • ryż (jaki kto lubi, ale najbardziej według mnie pasuje zwykły biały)
  • 2 piersi z kurczaka

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do sosu i dusimy całość jakieś 5 minut.
Ryż gotujemy
Mieszamy wszystko razem.
Smacznego