Młody ma awersję do jedzenia śniadań. Kombinuję więc jak przysłowiowy koń pod górę, żeby cokolwiek w małym żołądku się znalazło. I wykombinowałam ciasto dyniowe. Doskonałe jako słodki zamiennik kanapek, a i warzywo się przemyci w diecie dziecka:)
W dość dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z dyni. Studzimy. Odkładamy pół szklanki, a do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy aż będzie jednolite. Ciasto wykładamy do formy i pieczeny 45 minut w temperaturze 180'C. Odłożoną masę podgrzewamy i dodajemy cukier puder. Polewamy tym wystudzone ciasto. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz