piątek, 5 września 2014

Dynia cd.

Młody ma awersję do jedzenia śniadań. Kombinuję więc jak przysłowiowy koń pod górę, żeby cokolwiek w małym żołądku się znalazło. I wykombinowałam ciasto dyniowe. Doskonałe jako słodki zamiennik kanapek, a i warzywo się przemyci w diecie dziecka:)
 

  • 250 ml musu z dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 dodatkowo
  • 50g cukru pudru
W dość dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z dyni. Studzimy. Odkładamy pół szklanki, a do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy aż będzie jednolite. 
Ciasto wykładamy do formy i pieczeny 45 minut w temperaturze 180'C.
Odłożoną masę podgrzewamy i dodajemy cukier puder. Polewamy tym wystudzone ciasto. 
Smacznego