Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła /miękkiego/
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki jogurtu naturalnego
Gotową masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
Pieczemy w 180'C przez ok 20-25 minut /do suchego patyczka/
Lemon Curd:
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 50g miękkiego masła
Krem maślany:
- 115g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny /lub więcej, ale to zależy od tego jak mocno cytrynowy krem chcemy uzyskać/
Masę wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Wystudzone babeczki nadziewamy curdem przy pomocy specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego. Lub jeśli ktoś nie ma takowej /jak ja/ wycinamy np.kieliszkiem otwór w babeczce, delikatnie zdejmujemy wierzch i pogłębiamy dziurę łyżeczką. W to miejsce wkładamy nadzienie. Zakrywamy wyciętym 'wieczkiem'.
Krem maślany przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i zdobimy wirzch naszych babeczek.
Smacznego
Przepis na babeczki pochodzi z www.mojewypieki.com
Przepis na lemon curd i krem pochodzi z http://muffinki.blox.pl/html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz