Ciasto:
- 250g masła /miękkiego/
- 320g cukru pudru
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 470g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ok 1 łyżeczki niebieskiego barwnika
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, solą i barwnikiem.
Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy do wszystkiego jogurt.
Pieczemy w 160' przez 50-60 minut /do suchego patyczka/
Masa:
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 0,75l mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka /ze sparzonych jajek/
- 400g masła
- szklanka cukru pudru
Gotujemy 0,5l mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy oba budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy dokładnie.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło i ucieramy dalej. Na koniec porcjami dodajemy wystudzony budyń.
Masę wstawiamy do lodówki na około 45 minut, żeby trochę zgęstniała.
Jeśli w masie wyszły grudki można się ich pozbyć miksując ją dodatkowo blenderem.
Do nasączenia:
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wody
- kieliszek alkoholu /jeśli tortu nie będą jadły dzieci/
Po obłożeniu masą ostatniego blatu, dokładnie okrywamy tort na brzegach.
Wstawiamy tort do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować kolorową masę.
Dzielimy sobie białą masę na dwie miseczki i do każdej dodajemy niebieski barwnik /do jednej mniej/ i mieszamy. Kolorową masę wkładamy do lodówki. Kiedy stężeje możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować tort.
Uwaga tort barwi język:)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz