piątek, 24 maja 2013

Tort Blue Velvet

Stało się. Malutki ma swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji zapraszam na tort. W związku z tym, iż przyjęło się, że chłopcom przynależy kolor niebieski to tort na bazie blue velvet






Ciasto:

  • 250g masła /miękkiego/
  • 320g cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • 470g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ok 1 łyżeczki niebieskiego barwnika
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Po kolei dodajemy jajka i aromat waniliowy.
Do osobnej miski przesiewamy  mąkę z proszkiem, sodą, solą i barwnikiem.
Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy do wszystkiego jogurt.
Pieczemy w 160' przez 50-60 minut /do suchego patyczka/

Masa:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 0,75l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka /ze sparzonych jajek/
  • 400g masła
  • szklanka cukru pudru

Gotujemy 0,5l mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy oba budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy dokładnie. 
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło i ucieramy dalej. Na koniec porcjami dodajemy wystudzony budyń.
Masę wstawiamy do lodówki na około 45 minut, żeby trochę zgęstniała.
Jeśli w masie wyszły grudki można się ich pozbyć miksując ją dodatkowo blenderem.

Do nasączenia:
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki wody
  • kieliszek alkoholu /jeśli tortu nie będą jadły dzieci/
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Kładziemy pierwszy na docelowym talerzu/paterze i nasączamy. Potem pokrywamy masą. Na to kładziemy drugi blat, nasączamy itd.
Po obłożeniu masą ostatniego blatu, dokładnie okrywamy tort na brzegach.
Wstawiamy tort do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować kolorową masę.
Dzielimy sobie białą masę na dwie miseczki i do każdej dodajemy niebieski barwnik /do jednej mniej/ i mieszamy. Kolorową masę wkładamy do lodówki. Kiedy stężeje możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować tort.

Uwaga tort barwi język:)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz