poniedziałek, 20 maja 2013

Cake Pops

Cake popsy powstały z opisanego we wcześniejszym poście ciasta red velvet.



  • 400g ciasta /red velvet/
  • 120g naturalnego serka homogenizowanego
  • 70g czekolady
  • czekolada/polewa do obtoczenia
  • kolorowa posypka
  • patyczki do cake pops /na upartego mogą być szaszłykowe/
Pokruszone ciasto mieszamy z serkiem i rozpuszczoną czekoladą. Formujemy kulę i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wyjmujemy i formujemy kulki /ok 2-3cm średnicy/. Ponownie wkładamy do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę/polewę do obtoczenia.
W każdej kulce robimy dziurkę /mniej więcej do połowy/. Patyczek maczamy w rozpuszczonej polewie i szybko wkładamy do środka. Całą kulkę obtaczamy w polewie i odstawiamy /np. w szklance/ do obcieknięcia. Jeszcze mokre cake popsy posypujemy posypką. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego