środa, 15 maja 2013

Red Velvet

Postanowiłam zrobić Cake Pops. W związku z tym trzeba było upiec jakieś ciasto. Stanęło na Red Velvet. To mój pierwszy raz z tym wypiekiem i już wiem, że nie ostatni.


  • 125g masła
  • 160g cukru pudru 
  • cukier waniliowy /ja nie dawałam, bo mam wanilię w cukrze pudrze/
  • 2 jajka
  • 235g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 25g ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku /tyle dałam, ale myślę, ze trzeba ciut więcej/
  • 0,75 szklanki jogurtu naturalnego

Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka, nadal miksując.
Przesiewamy mąkę, proszek, sodę, kakao, barwnik i sól do osobnej miski. Dodajemy małymi porcjami do masy i miksujemy.
Na koniec dokładamy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy do foremki /moja ma 20x20cm/.
Pieczemy w 160'C przez ok 50 minut, do 'suchego patyczka'

Do przełożenia użyłam najprostszej masy pod słońcem:
  • galaretka
  • serek homogenizowany naturalny /ja miałam Pilos/
Galaretkę /w dowolnym smaku/ rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Czekamy do przestygnięcia i miksujemy z pudełkiem serka /ok 350g/. Wstawiamy masę do lodówki, żeby trochę stężała. Półpłynna masą przekładamy ciasto i wstawiamy ponownie do lodówki na mniej więcej godzinę.

Smacznego