- 125g masła
- 160g cukru pudru
- cukier waniliowy /ja nie dawałam, bo mam wanilię w cukrze pudrze/
- 2 jajka
- 235g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki soli
- 25g ciemnego kakao
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku /tyle dałam, ale myślę, ze trzeba ciut więcej/
- 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka, nadal miksując.
Przesiewamy mąkę, proszek, sodę, kakao, barwnik i sól do osobnej miski. Dodajemy małymi porcjami do masy i miksujemy.
Na koniec dokładamy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy do foremki /moja ma 20x20cm/.
Pieczemy w 160'C przez ok 50 minut, do 'suchego patyczka'
Do przełożenia użyłam najprostszej masy pod słońcem:
- galaretka
- serek homogenizowany naturalny /ja miałam Pilos/
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz