sobota, 18 października 2014

Сливовый пирог

Szukając inspiracji co zrobić z węgierkami trafiłam na rosyjskojęzyczna stronę i przepis na Sliwowyj pirog. Po naszemu placek ze śliwkami:

  • 350 g mąki 
  • 110 g cukru pudru
  • 110g cukru
  • 200 g masła
  • aromat migdałowy
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder.
  2. Dodać jajka, masło i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Śliwki umyć i przekroić na połówki, usuwając pestki.
  5. Śliwki wrzucić do garnka i zasypać cukrem i cynamonem. Zostawić na co najmniej godzinę. 
  6. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/4 szklanki wody
  7. Śliwki zagotować i dodać rozrobioną mąkę (tak jakbyśmy chcieli ugotować kisiel)
  8. 2/3 ciasta rozwałkować na około 4-5mm i wyłożyć nim dno i brzegi formy
  9. Nałożyć cały 'farsz' śliwkowy
  10. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzchu.
  11. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 minut

Smacznego