- 350 g mąki
- 110 g cukru pudru
- 110g cukru
- 200 g masła
- aromat migdałowy
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg śliwek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder.
- Dodać jajka, masło i zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Śliwki umyć i przekroić na połówki, usuwając pestki.
- Śliwki wrzucić do garnka i zasypać cukrem i cynamonem. Zostawić na co najmniej godzinę.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/4 szklanki wody
- Śliwki zagotować i dodać rozrobioną mąkę (tak jakbyśmy chcieli ugotować kisiel)
- 2/3 ciasta rozwałkować na około 4-5mm i wyłożyć nim dno i brzegi formy
- Nałożyć cały 'farsz' śliwkowy
- Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzchu.
- Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 minut
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz