czwartek, 9 stycznia 2014

Jak się bawić to się bawić

Kolejnym hitem karnawału są Karnawałowe Róże.

Ciasto identyczne jak na faworki. Tutaj to forma robi smak:)
Dodatkowo potrzebujemy:
  • 3 okrągłe foremki o różnych średnicach. U mnie sprawdzają się 3 różne kieliszki: do wódki /ok 2cm średnicy/, do wina /ok 5cm/, największy to pucharek /ok 8cm/
  • konfitura lub wiśnie z nalewki.
'Faworkowe' ciasto wałkujemy cienko /1-2mm/. Wycinamy równą ilość każdego rozmiaru kółek. Każde kółko nacinamy 6-8 razy na obwodzie, na głębokość 1-2cm. Smarujemy największe na środku białkiem i przyklejamy średnie. Tak samo doklejamy najmniejsze.
Smażymy róże w dobrze rozgrzanym oleju. Pamiętajmy, żeby położyć je najpierw najmniejszym kółkiem do dołu. Po zrumienieniu odwracamy.
Po wystygnięciu obsypujemy róże cukrem pudrem i w środku umieszczany odrobinę konfitur, lub wiśnie z nalewki.
Smacznego