czwartek, 23 stycznia 2014

Zimowe oponki

Zima jaka jest każdy widzi. Ale żeby choć trochę poczuć klimat, zrobiliśmy oponki /malutki i większy pomagali dzielnie/.


  • 400g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka sody  oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka spirytusu
  • aromat rumowy
  • ok. 4 szklanek mąki pszennej
Do miski wrzucamy serek /ja miałam wiaderkowy z Biedronki/, jajka, cukier, aromat, sól i sodę. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy spirytus i mieszamy. Dodajemy porcjami przesianą mąkę /trzy szklanki, jedną zostawiamy na później/ i mieszamy. Ciasto wykładamy z miski na stolnicę. Dodajemy powoli pozostałą mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję zdatną do wałkowania, jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Rozwałkowujemy ciasto na 5-7mm i wykrawamy szklanką kółka, a w nich dziurki kieliszkiem.
Nagrzewamy olej w rondelku. Jego gotowość sprawdzamy wrzucając skrawek ciasta. Jeśli szybko wypłynie na wierzch, to olej jest wystarczająco gorący i możemy smażyć. Oponki smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Smacznego