poniedziałek, 15 września 2014

Czeko, czeko, czekolada

Nadchodzą ciemne, ponure, jesienne wieczory. A co jest dobre na ponury wieczór? Czekolada, czekolada i jeszcze trochę czekolady. Czy wspomniałam o czekoladzie? Zapraszam na błyskawiczny mus czekoladowy. Znika szybciej niż się robi (niestety)
  • 300ml słodkiej śmietany 30% (schłodzonej)
  • 100g czekolady (w dowolnych proporcjach, ja użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Kiedy czekolada stygnie, ubijamy na sztywno śmietanę
  3. Dodajemy czekoladę do śmietany i miksujemy
  4. Przekładamy do pucharków, kieliszków, miseczek itp. Można udekorować kleksem z bitej śmietany (musimy ją sobie wcześniej odłożyć)
  5. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny
  6. Jemy

Smacznego