sobota, 13 września 2014

Słońce w słoiku

Konfitura z dyni. Idealna do nadziewania ciasta francuskiego, kruchych rogalików i pewnie wielu innych pyszności.
  •  400g dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Z cukru i wody robimy syrop
  3. Zagotowujemy dynię w syropie i odstawiamy z ognia. 
  4. Po przestygnięciu zagotowujemy ponownie i odstawiamy.
  5. Powtarzamy gotowanie aż do momentu kiedy konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji, a kawałki dyni ładnie się zeszklą.
  6. Po ostatnim zagotowaniu, jeszcze gorącą, konfiturę wkładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.
  7. Odstawiamy zakrętką do dołu i po wystygnięciu możemy wynieść do spiżarni/piwnicy. 
Smacznego