czwartek, 28 sierpnia 2014

Wpadła gruszka...

Dzisiaj zapraszam na czekoladową tartę z gruszkami:
Ciasto:
  • 250g mąki pszennej /Lubella puszysta - tortowa/ - 1,25zł
  • 120g cukru pudru - 0,78zł
  • 150g masła - 3zł
  • 1 jajko - 1zł
  • 50g ciemnego kakao - 2,23zł

Przesiewamy suche składniki do miski, dodajemy masło i miksujemy. Jak składniki się połączą /będą przypominały mokry piasek/, dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy na 500ml mleka (okazał się za mały do mojej formy, następnym razem wezmę taki na 750ml)
  • 400ml mleka
  • gruszki (ilość zależna od wielkości)

Budyń gotujemy tak jak każe opakowanie, tyle, że w mniejszej ilości mleka.
Gruszki obieramy i kroimy na plasterki.

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód i brzegi formy do tarty (jak zawsze polecam silikonową - nic nie trzeba smarować i nie ma problemu z wyjęciem). Na spodzie robimy dziurki widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozsmarowujemy na nim budyń. Na budyniu układamy gruszki. Całość wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15-20 minut.
Tartę możemy jeść jak kto woli - na zimno i na gorąco. Dodatkowo polałam ją stopioną czekoladą mleczną.
Koszt całości to ok 8zł.
Smacznego