środa, 26 marca 2014

Takie proste, a takie dobre

Ciasto mojego dzieciństwa. Ciasto w paski, znane w szerszych kręgach jako zebra.
(ciasto było tak dobre, że nie zdążyło na sesję zdjęciową)
  • 300g mąki pszennej - 1,05zł
  • 4 jajka - 4zł
  • 250ml oleju rzepakowego - 1,40zł
  • 250g cukru - 0,63zł
  • 250ml wody gazowanej - 0,33zł
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,20zł
  • 1,5 łyżki octu winnego - 0,15zł
  • 2 łyżki cukru wanilinowego - 0,50zł
  • 2 łyżki mąki pszennej - 0,10zł
  • 2 łyżki kakao - 1zł
Miksujemy na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle mieszając dodajemy kolejno: olej, wodę, ocet, sodę. Na koniec dodajemy mąkę. Miksujemy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dzielimy ciasto na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Na środek formy wylewamy na przemian (np. łyżką wazową) ciasto białe i ciemne.

Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około godziny (do suchego patyczka)
Za 9,36zł mamy dużą blachę ciasta i uśmiechy na każdej buzi 

Smacznego