wtorek, 14 lutego 2012

Mini ptysie

Walentynkowe mini ptysie /przepis od Natalonko/

1 kopiasta szklanka mąki
1 szklanka kremówki
250g mascarpone
250ml zimnej wody
100g masła
1 tabliczka gorzkie czekolady
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii


Masło przełóż do garnka. Wlej zimną wodę i zagotuj ją, żeby rozpuścić masło. Gorący płyn zdejmij z palnika, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Chwilę przestudź, potem dodaj rozkłócone jajka i całość zmiksuj.
Piekarnik rozgrzej do 190st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do szprycy i wyciśnij porcję o średnicy 3cm na blachę. Piecz 15-25minut do zrumienienia.
Mascarpone wymieszaj z ziarenkami wanilii. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Możesz dodać fix do śmietany. Połącz z serem na gładką masę i schłódź w lodówce.
Przestudzone ptysie natnij w połowie, ale nie do końca.Szprycą nałóż porcję kremu i ściśnij. Układaj miniptysie na paterze, tworząc górę. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Polej nią ptysiową piramidę.
Smacznego