Walentynkowe mini ptysie /przepis od Natalonko/
1 kopiasta szklanka mąki
1 szklanka kremówki
250g mascarpone
250ml zimnej wody
100g masła
1 tabliczka gorzkie czekolady
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Masło przełóż do garnka. Wlej zimną wodę i zagotuj ją, żeby rozpuścić
masło. Gorący płyn zdejmij z palnika, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj
drewnianą łyżką. Chwilę przestudź, potem dodaj rozkłócone jajka i całość
zmiksuj.
Piekarnik rozgrzej do 190st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masę przełóż do szprycy i wyciśnij porcję o średnicy 3cm na blachę.
Piecz 15-25minut do zrumienienia.
Mascarpone wymieszaj z ziarenkami wanilii. Kremówkę ubij z cukrem
pudrem. Możesz dodać fix do śmietany. Połącz z serem na gładką masę i
schłódź w lodówce.
Przestudzone ptysie natnij w połowie, ale nie do końca.Szprycą
nałóż porcję kremu i ściśnij. Układaj miniptysie na paterze, tworząc
górę. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Polej nią
ptysiową piramidę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz