piątek, 21 grudnia 2012

Pierniki na choinkę

Nadchodzą Święta, więc w kuchni się dzieje. Aktualnie dzieją się pierniczki:



50 g masła
120 g miodu
60 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę włożyc do garnka i zagotować. Ostudzić. Dodać roztrzepane jajko. Powoli dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do woreczka foliowego. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.
Rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać pierniczki. Jeśli mają zawisnąć na choince w każdym robimy dziurkę wykałaczką.
Piec w 180'C przez ok. 10min
Po upieczeniu pierniczki dowolnie dekorujemy. Najlepszy według mnie jest lukier królewski.
Smacznego

*ciasto po zagnieceniu będzie bardzo miękkie i lejące. Tak ma być. nie dosypuj mąki, bo potem pierniczkami będzie można okno wybić

przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz