środa, 29 lipca 2015

Na jagody:)

W ogródku dojrzewają borówki, więc zapraszam na tartę z borówkami:
 
Ciasto:
  • 150g mąki 
  • 120g masła
  • 30g cukru pudru
  1. przesiewamy mąkę i cukier do miski
  2. masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski
  3. szybko zagniatamy ciasto
  4. robimy z ciasta kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny /w woreczku foliowym/
  5. rozwałkowujemy ciasto
  6. wykładamy nim formę do tarty
  7. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 20 minut
Nadzienie:
  • 250g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • borówki amerykańskie
  1. rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej
  2. miksujemy serek (na najmniejszych obrotach miksera)
  3. porcjami dodajemy przestudzoną czekoladę (ciągle miksując)
  4. wykładamy masę na wystudzony spód
  5. posypujemy borówkami
  6. wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
Ciasto jest bardzo, ale to bardzo słodkie.
Smacznego