piątek, 30 stycznia 2015

Bez mleka nie znaczy źle..

Najmniejszy chyba ma skazę białkową, więc jestem na diecie bezmlecznej. Ale coś słodkiego jeść trzeba. Padło na nieśmiertelne muffinki. Tym razem w dwóch wydaniach jasne z dżemem i ciemne kakaowe z czekoladą



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko (jeśli go nie dodamy to będzie wersja wegańska)
dodatkowo
  • 1,5 łyżki kakao
  • dżem (u mnie powidła)
  • czekolada (ulubiona)

Mokre mieszamy w mokrym, w osobnym naczyniu suche mieszamy z suchym. Łączymy zawartość obu misek.
Dzielimy powstałą masę na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Do foremek nakładamy po łyżce masy (6 białych i 6 kakaowych). Na białe ciasto kładziemy po łyżeczce (czubatej) dżemu, na kakaowe po 2 kostki czekolady. Dopełniamy foremki ciastem.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 25 minut.
Smacznego