poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Apple Pie

Sezonowych owoców jeszcze brak, szarlotka już nam się przejadła, więc dla odmiany spróbowałam zrobić Apple Pie. I powiem Wam, że wyszło pyszne. Co lepsze - ono jest prawie dietetyczne:)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
110g masła /zimne/
110g margaryny /zimna/
0,5 szklanki wody

Nadzienie:
8 średnich jabłek
1 łyżka masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki krupczatki
sok z połowy cytryny /małej/
0,5 szklanki rodzynek /malutkich/
pół łyżeczki cynamonu

Do dzieła:
Wstaw wodę do zamrażarki.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, sól, masło i margarynę. Dokładnie posiekaj. Dodając wodę z zamrażarki zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (mniej więcej 2/3 i 1/3). Włóż w woreczki foliowe i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Obrane jabłka pokrój na plasterki. Podsmaż krótko ma maśle. Odłóż 2 łyżki cukru, a pozostały dosyp do jabłek. Duś dalej. Odłożony cukier pomieszaj z krupczatką i wsyp do jabłek. Jeszcze chwilę duś. Odstaw z ognia i dodaj cynamon, sok z cytryny i rodzynki. Wystudź.

Większą porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż dno formy + brzegi. 
Do środka włóż nadzienie.
Rozwałkuj mniejszą część ciasta i przykryj nadzienie. W górnej części zrób nacięcia.
Piecz ok. 45minut w 200'C

Smacznego