- 125g masła - 2,81zł
- 230g cukru - 0,58zł
- 100ml wody - 0,10zł
- 30g kakao - 1,30zł
- 2 jajka - 2zł
- 140g mąki - 0,39zł
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,25zł
- Słoik gruszek w zalewie (okazało się trochę za mało)
W rondelku gotujemy masło, wodę, cukier i kakao. Masę przelewamy do miski. Odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy sztywną pianę.
Do miski z 'czekoladą' dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na gładką masę.
W formie (moja ma 20x20cm) układamy na dnie gruszki i zalewamy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego
Koszt całości to 7,43zł, a mina mniejszego po spróbowaniu bezcenna.
Przepis w oryginale pochodzi z http://www.chillibite.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz