Biszkopt (przepis mojej szwagierki, wychodzi najlepszy na świecie)
- 6 jaj
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej /tortowej/
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
- Oddzielamy żółtka od białek
- Ubijamy białka na sztywną pianę
- Do piany partiami dodajemy cukier i ubijamy na sztywno
- W osobnej misce do żółtek dodajemy proszek i ocet i ubijamy na puszystą masę
- Łączymy wszystko razem i ubijamy
- Do 'jajkowej' masy dodajemy partiami przesianą mąką i mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy do formy
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 30 minut (do suchego patyczka)
- 1kg obranych i posiekanych w plasterki jabłek
- 0,75 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki wody
- Jabłka z cukrem i cynamonem zalewamy szklanką wody i gotujemy
- Oba budynie mieszamy w szklance zimnej wody
- Kiedy jabłka już będą miękkie (rozprużą się), dodajemy budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje
- Gorącą masą przekładamy biszkopt.
Opcjonalnie możemy posypać ciasto cukrem pudrem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz