1. W czerwonej kapuście:
- Nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki octu
- Kapustę pokroić na kawałki i zalać wodą w garnku.
- Postawić na kuchence i doprowadzić prawie do wrzenia (do pierwszych 'bulków')
- Odcedzić
- Do wywaru dodać sól i ocet
- Zostawić do wystygnięcia
- Włożyć do wywaru ugotowane na twardo jajka i zostawić na całą noc
- Wyjąć delikatnie jajka (najlepiej rękami) i zostawić do wyschnięcia.
- Jeśli nie pozwolimy jajku wyschnąć to zetrze się z niego intensywny kolor i zostanie blado błękitne (prawie białe)
- Dość duża ilość suchych łusek z cebuli (tak 10szt)
- woda
- Zalewamy w garnku łuski z cebuli wodą
- gotujemy, aż puszczą kolor (około pół godziny)
- odcedzamy i do wywaru wkładamy jajka (surowe)
- Gotujemy co najmniej 10 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru (im dłużej tym jajka będa bardziej brązowe
- 2 czubate łyżki kawy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki octu
- kubek wrzątku
- zaparzamy mocną kawę
- dodajemy sól i ocet
- wkładamy ugotowane na twardo jajko i zostawiamy do dłuugo. Moje było w kawie 3h i wyszło bardzo jasne, wręcz naturalnie beżowe. Ciemniejsze pola to miejsca gdzie jajko leżało w kawowych fusach
- litr wody
- paczka kurkumy
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki octu
- gotujemy wodę i wsypujemy do niej kurkumę
- gotujemy jakieś 5 minut
- zestawiamy z ognia i dodajemy ocet i sól
- do przestudzonego barwnika wkładamy ugotowane na twardo jajka i zostawiamy na noc
Jajko ufarbowane w czerwonej kapuście wkładamy do barwnika z kurkumy i zostawiamy na noc
p.s. kolor jajka z kurkumy i z kurkumy + kapusty najlepiej oddaje zdjęcie z lampą /?/. Jedno jest intensywnie cytrynowe, drugie pięknie zielone.
Smacznego jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz