niedziela, 5 kwietnia 2015

Ale jaja. Naturalnie

Chodziły za mną od dawna, ale w tym roku wreszcie się zebrałam w sobie i pomalowałam jajka do koszyka tylko naturalnymi metodami. Rodzajów jest cztery:

1. W czerwonej kapuście:

  • Nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki octu
  1. Kapustę pokroić na kawałki i zalać wodą w garnku. 
  2. Postawić na kuchence i doprowadzić prawie do wrzenia (do pierwszych 'bulków')
  3. Odcedzić
  4. Do wywaru dodać sól i ocet
  5. Zostawić do wystygnięcia
  6. Włożyć do wywaru ugotowane na twardo jajka i zostawić na całą noc
  7. Wyjąć delikatnie jajka (najlepiej rękami) i zostawić do wyschnięcia.
  8. Jeśli nie pozwolimy jajku wyschnąć to zetrze się z niego intensywny kolor i zostanie blado błękitne (prawie białe)
2. Łuski z cebuli:

  • Dość duża ilość suchych łusek z cebuli (tak 10szt)
  • woda
  1. Zalewamy w garnku łuski z cebuli wodą 
  2. gotujemy, aż puszczą kolor (około pół godziny)
  3. odcedzamy i do wywaru wkładamy jajka (surowe)
  4. Gotujemy co najmniej 10 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru (im dłużej tym jajka będa bardziej brązowe
3. Kawa:
  • 2 czubate łyżki kawy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu
  • kubek wrzątku
  1. zaparzamy mocną kawę
  2. dodajemy sól i ocet
  3. wkładamy ugotowane na twardo jajko i zostawiamy do dłuugo. Moje było w kawie 3h i wyszło bardzo jasne, wręcz naturalnie beżowe. Ciemniejsze pola to miejsca gdzie jajko leżało w kawowych fusach
4. Kurkuma:

  • litr wody
  • paczka kurkumy
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki octu
  1. gotujemy wodę i wsypujemy do niej kurkumę
  2. gotujemy jakieś 5 minut
  3. zestawiamy z ognia i dodajemy ocet i sól
  4. do przestudzonego barwnika wkładamy ugotowane na twardo jajka i zostawiamy na noc
5. Czerwona kapusta + kurkuma:

Jajko ufarbowane w czerwonej kapuście  wkładamy do barwnika z kurkumy i zostawiamy na noc

p.s. kolor jajka z kurkumy i z kurkumy + kapusty najlepiej oddaje zdjęcie z lampą /?/. Jedno jest intensywnie cytrynowe, drugie pięknie zielone.

Smacznego jajka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz