Sos:
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera (ćwiartka z dużego)
- kawałek pora (10cm)
- cebula
- pół słoika pędów bambusa
- puszka ananasa
- 3 łyżki sosu sojowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w słupki. Pora i cebulę w kostkę. Krążki ananasa w kawałki.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i pora. Dodajemy pozostałe warzywa i sos sojowy. Podlewamy ok. 1/4 szklanki wody i dusimy do miękkości. Dodajemy ananasa i pędy bambusa, dusimy jeszcze chwilę i dodajemy koncentrat rozrobiony z wodą (1/4 szklanki) i 3 łyżkami syropu z ananasa. Zagotowujemy
Dodatkowo:
- ryż (jaki kto lubi, ale najbardziej według mnie pasuje zwykły biały)
- 2 piersi z kurczaka
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do sosu i dusimy całość jakieś 5 minut.
Ryż gotujemy
Mieszamy wszystko razem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz