- 250ml wody - 0,25zł
- 60g masła - 1,35zł
- szczypta soli - 0,01zł
- 150g mąki pszennej - 0,53zł
- 3 jajka - 3zł
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (mniej więcej 10x10cm). Na każdym kwadracie robimy kółko z ciasta.
Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki, papierem do góry. Papier sam się odklei od ciasta, wtedy go wyciągamy. Smażymy pączki z każdej strony po 2-3 minuty na złocisty kolor.
Wyciągamy pączki i odkładamy na ręcznik papierowy do odsiąknięcia tłuszczu.
Robimy lukier:
ok 100g cukru pudru mieszamy z 2-3 łyżkami wody.
Każdy pączek maczamy w lukrze. Można je posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego
Cena wszystkich - 5,14zł. Wyszło 10szt, więc jeden pączek kosztował mnie 0,51zł
*nie wiem dlaczego, ale tak robię
Przepis pochodzi z http://www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz