stan przed upieczeniem i odzianiem w ser /ta uboga część to dla mniejszego/
i gotowe:) Trochę się sos na brzegach przypalił, bo obczajam w piekarniku funkcję pizza, i nie do końca jeszcze trafiam
Ciasto /przepis od mojej szwagierki/:
- 3 szklanki mąki - używam tortowej Lubelli - 2,63zł
- 1 szklanka letniej wody - 0,10zł
- 50g drożdży - 0,49zł
- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,50zł
- łyżeczka soli - 0,01zł
- łyżeczka cukru - 0,01zł
- opcjonalnie bazylia, oregano i inne ulubione zioła- 0,10zł
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 1,20zł
- czosnek w proszku /lub zgnieciony świeży/ - 0,10zł
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1,50zł
- bazylia - 0,10zł
- pieczarki
- cebula
- szynka
- ser żółty
- oliwki - tylko dla mnie
Mieszamy sos. Jeśli jest za gęsty to dodajemy oliwę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy na maśle /dodaję sosu sojowo-grzybowego/. Cebulę szklimy na oliwie. Wędlinę kroimy drobno, a ser ścieramy na tarce.
Ciasto rozgniatamy na macie na grubość 1-2cm /nie musi być równo/. Smarujemy dokładnie sosem. układamy dodatki /poza serem/.
Wstawiamy do nagrzanego na 180'C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy i posypujemy serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Wyjmujemy i voilà mamy gotową pachnącą, pyszną, domową pizzę. I to za niecałe 8zł + dodatki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz