środa, 30 października 2013

Jabłka z żurawiną

Kolejny słoik. Jabłka z żurawiną. Idealne do mięsa pieczonego.


Składniki:
ok 1kg jabłek
2 garście żurawiny*
cukier waniliowy do smaku

Smażymy jabłka z odrobiną wody. Jak już się rozlatują to dorzucamy żurawinę. Smażymy dalej, aż żurawina zacznie się rozpadać. Gorące pakujemy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Pasteryzujemy** 15-20 minut

W chwili potrzeby odkręcamy słoik i spożywamy:)
Smacznego

* żurawinę trzeba włożyć co najmniej 24h przed użyciem do zamrażarki. Traci wtedy gorzki posmak.
**podobno jeśli się nałoży gorące do słoików to pasteryzować nie trzeba, ale tak robiła i mama i babcia i ja im wierzę:)

poniedziałek, 28 października 2013

Gruszki i śliwki w zalewie

Pierwszy /i chyba nie ostatni/ raz robiłam przetwory.
Na pierwszy ogień poszły gruszki i śliwki.




Skład syropu:
  • woda
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • kora cynamonu
  • goździki

Ciężko powiedzieć ile potrzebujemy zalewy, ale mniej więcej wychodzi 0,5l na słoik o pojemności 0,9l /zawsze trzeba zrobić ciut więcej, żeby nie brakło:). Na każdy litr wody dajemy 0,25kg cukru + łyżeczka cukru waniliowego  i gotujemy.
Do każdego słoika wkładamy kawałek cynamonu /grubą zapałkę/ i jednego goździka.
Dość ciasno układamy owoce /gruszki w ćwiartkach, śliwki w połówkach/ i zalewamy syropem.
Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut.