poniedziałek, 15 lipca 2013

Muffinki z jagodami

Czas na gwiazdę sezonu. Jagody. Dzisiaj w otoczeniu muffinek i w doskonałym towarzystwie kruszonki.

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki jagód 
Mieszamy w jednej misce mokre składniki. Do drugiej przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, sodą, proszkiem i solą. Wlewamy zawartość 'mokrej' miski do 'suchej' i mieszamy /nie musi być dokładnie/. Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy wszystko.
Wykładamy ciasto do foremek na muffinki /z tej porcji wyszło mi 18 muffinek/.

Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
Mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Kruszonka posypujemy Muffinki.

Pieczemy w nagrzanym do 190'C piekarniku przez ok 25 minut /do suchego patyczka/
Smacznego