Wszystkim mamom z okazji ich święta, życzę spełnienia marzeń. A nasze mamy otrzymały dodatkowo takie karteczki
Moja pierwsza próba z papierowymi rozetkami
niedziela, 26 maja 2013
piątek, 24 maja 2013
Tort Blue Velvet
Stało się. Malutki ma swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji zapraszam na tort. W związku z tym, iż przyjęło się, że chłopcom przynależy kolor niebieski to tort na bazie blue velvet
Ciasto:
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, solą i barwnikiem.
Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy do wszystkiego jogurt.
Pieczemy w 160' przez 50-60 minut /do suchego patyczka/
Masa:
Gotujemy 0,5l mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy oba budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy dokładnie.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło i ucieramy dalej. Na koniec porcjami dodajemy wystudzony budyń.
Masę wstawiamy do lodówki na około 45 minut, żeby trochę zgęstniała.
Jeśli w masie wyszły grudki można się ich pozbyć miksując ją dodatkowo blenderem.
Do nasączenia:
Po obłożeniu masą ostatniego blatu, dokładnie okrywamy tort na brzegach.
Wstawiamy tort do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować kolorową masę.
Dzielimy sobie białą masę na dwie miseczki i do każdej dodajemy niebieski barwnik /do jednej mniej/ i mieszamy. Kolorową masę wkładamy do lodówki. Kiedy stężeje możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować tort.
Uwaga tort barwi język:)
Smacznego
Ciasto:
- 250g masła /miękkiego/
- 320g cukru pudru
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 470g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ok 1 łyżeczki niebieskiego barwnika
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, solą i barwnikiem.
Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy do wszystkiego jogurt.
Pieczemy w 160' przez 50-60 minut /do suchego patyczka/
Masa:
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 0,75l mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka /ze sparzonych jajek/
- 400g masła
- szklanka cukru pudru
Gotujemy 0,5l mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy oba budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy dokładnie.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło i ucieramy dalej. Na koniec porcjami dodajemy wystudzony budyń.
Masę wstawiamy do lodówki na około 45 minut, żeby trochę zgęstniała.
Jeśli w masie wyszły grudki można się ich pozbyć miksując ją dodatkowo blenderem.
Do nasączenia:
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wody
- kieliszek alkoholu /jeśli tortu nie będą jadły dzieci/
Po obłożeniu masą ostatniego blatu, dokładnie okrywamy tort na brzegach.
Wstawiamy tort do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować kolorową masę.
Dzielimy sobie białą masę na dwie miseczki i do każdej dodajemy niebieski barwnik /do jednej mniej/ i mieszamy. Kolorową masę wkładamy do lodówki. Kiedy stężeje możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować tort.
Uwaga tort barwi język:)
Smacznego
poniedziałek, 20 maja 2013
Cake Pops
- 400g ciasta /red velvet/
- 120g naturalnego serka homogenizowanego
- 70g czekolady
- czekolada/polewa do obtoczenia
- kolorowa posypka
- patyczki do cake pops /na upartego mogą być szaszłykowe/
W każdej kulce robimy dziurkę /mniej więcej do połowy/. Patyczek maczamy w rozpuszczonej polewie i szybko wkładamy do środka. Całą kulkę obtaczamy w polewie i odstawiamy /np. w szklance/ do obcieknięcia. Jeszcze mokre cake popsy posypujemy posypką. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego
czwartek, 16 maja 2013
Zaproszenia
Nasz malutki się starzeje. Zaraz minie rok odkąd jest na świecie. Z tej okazji urządzamy mini przyjęcie. A jak przyjęcie to i zaproszenia.
Powstały dwie wersje:
w kropki:
każde zaproszenie ma ukrytą wiadomość:
Materiały:
Powstały dwie wersje:
w kropki:
i w kratkę:
każde zaproszenie ma ukrytą wiadomość:
Materiały:
- papier wizytówkowy
- papiery ozdobne
- wstążeczki Heyda
środa, 15 maja 2013
Red Velvet
Postanowiłam zrobić Cake Pops. W związku z tym trzeba było upiec jakieś ciasto. Stanęło na Red Velvet. To mój pierwszy raz z tym wypiekiem i już wiem, że nie ostatni.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka, nadal miksując.
Przesiewamy mąkę, proszek, sodę, kakao, barwnik i sól do osobnej miski. Dodajemy małymi porcjami do masy i miksujemy.
Na koniec dokładamy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy do foremki /moja ma 20x20cm/.
Pieczemy w 160'C przez ok 50 minut, do 'suchego patyczka'
Do przełożenia użyłam najprostszej masy pod słońcem:
Smacznego
- 125g masła
- 160g cukru pudru
- cukier waniliowy /ja nie dawałam, bo mam wanilię w cukrze pudrze/
- 2 jajka
- 235g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki soli
- 25g ciemnego kakao
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku /tyle dałam, ale myślę, ze trzeba ciut więcej/
- 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka, nadal miksując.
Przesiewamy mąkę, proszek, sodę, kakao, barwnik i sól do osobnej miski. Dodajemy małymi porcjami do masy i miksujemy.
Na koniec dokładamy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy do foremki /moja ma 20x20cm/.
Pieczemy w 160'C przez ok 50 minut, do 'suchego patyczka'
Do przełożenia użyłam najprostszej masy pod słońcem:
- galaretka
- serek homogenizowany naturalny /ja miałam Pilos/
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)