poniedziałek, 24 grudnia 2012

Boże Narodzenie

W tym roku minimalistyczne karteczki na Świeta. Wszyscy obdarowani dostali takie same. Niestety przy mniejszym nie było czasu na indywidualizację:(

baza z papieru wuzytówkowego
papierowe resztki
samoprzylepne kryształki

piątek, 21 grudnia 2012

Ciastka z żurawiną

Żeby nie było, że tylko pierniki i pierniki w tym roku zrobiłam jeszcze ciastka z żurawina. Są zaskakująco smaczne

250g mąki pszennej
100g żurawiny suszonej
150g masła
80g  cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 żółtka
szczypta soli

Miękkie masło ucieramy w misce na gładką masę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, sól i sok z cytryny. Powoli dodajemy przesiana mąkę. Wrzucamy drobno pokrojoną żurawinę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Ciasto czeka godzinę w lodówce.
Wałkujemy na grubość 4-6mm i wycinamy ciastka.
Pieczemy w 180'C przez ok 10minut, aż będą złociste.
Smacznego

Autorka przepisu jest anemon 

Choinki na choinkę

Uwielbiam robić ozdoby choinkowe. W tym roku znalazłam pomysł na wstążeczkowe choinki:

materiałowa wstążeczka /moja miała 5mm szerokości/
dobrane wielkościowo koraliki
igła i nitka

Lukier królewski

Pierniki są, więc trzeba je czymś udekorować. Najbardziej nadaje się do tego LUKIER KRÓLEWSKI:


białko z 1 jajka
1-2 szklanki cukru pudru

W misce /najlepiej makutrze/ ucieramy białko powoli dodajac cukier puder az do uzyskania porządanej konsystencji.
Jeśli lubicie pierniki całe zamalowane lukrem powinien on mieć konsystencję gęstego syropu.
Do precyzyjnych dekoracji lukier powinien przypominać plastelinę.

Smacznego

* opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Wtedy będziemy mieć kolorowy lukier

Pierniki na choinkę

Nadchodzą Święta, więc w kuchni się dzieje. Aktualnie dzieją się pierniczki:



50 g masła
120 g miodu
60 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę włożyc do garnka i zagotować. Ostudzić. Dodać roztrzepane jajko. Powoli dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do woreczka foliowego. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.
Rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać pierniczki. Jeśli mają zawisnąć na choince w każdym robimy dziurkę wykałaczką.
Piec w 180'C przez ok. 10min
Po upieczeniu pierniczki dowolnie dekorujemy. Najlepszy według mnie jest lukier królewski.
Smacznego

*ciasto po zagnieceniu będzie bardzo miękkie i lejące. Tak ma być. nie dosypuj mąki, bo potem pierniczkami będzie można okno wybić

przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole