W tym roku minimalistyczne karteczki na Świeta. Wszyscy obdarowani dostali takie same. Niestety przy mniejszym nie było czasu na indywidualizację:(
baza z papieru wuzytówkowego
papierowe resztki
samoprzylepne kryształki
poniedziałek, 24 grudnia 2012
piątek, 21 grudnia 2012
Ciastka z żurawiną
Żeby nie było, że tylko pierniki i pierniki w tym roku zrobiłam jeszcze ciastka z żurawina. Są zaskakująco smaczne
250g mąki pszennej
100g żurawiny suszonej
150g masła
80g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 żółtka
szczypta soli
Miękkie masło ucieramy w misce na gładką masę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, sól i sok z cytryny. Powoli dodajemy przesiana mąkę. Wrzucamy drobno pokrojoną żurawinę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Ciasto czeka godzinę w lodówce.
Wałkujemy na grubość 4-6mm i wycinamy ciastka.
Pieczemy w 180'C przez ok 10minut, aż będą złociste.
Smacznego
Autorka przepisu jest anemon
250g mąki pszennej
100g żurawiny suszonej
150g masła
80g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 żółtka
szczypta soli
Miękkie masło ucieramy w misce na gładką masę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, sól i sok z cytryny. Powoli dodajemy przesiana mąkę. Wrzucamy drobno pokrojoną żurawinę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Ciasto czeka godzinę w lodówce.
Wałkujemy na grubość 4-6mm i wycinamy ciastka.
Pieczemy w 180'C przez ok 10minut, aż będą złociste.
Smacznego
Autorka przepisu jest anemon
Choinki na choinkę
Uwielbiam robić ozdoby choinkowe. W tym roku znalazłam pomysł na wstążeczkowe choinki:
materiałowa wstążeczka /moja miała 5mm szerokości/
dobrane wielkościowo koraliki
igła i nitka
materiałowa wstążeczka /moja miała 5mm szerokości/
dobrane wielkościowo koraliki
igła i nitka
Lukier królewski
Pierniki są, więc trzeba je czymś udekorować. Najbardziej nadaje się do tego LUKIER KRÓLEWSKI:
białko z 1 jajka
1-2 szklanki cukru pudru
W misce /najlepiej makutrze/ ucieramy białko powoli dodajac cukier puder az do uzyskania porządanej konsystencji.
Jeśli lubicie pierniki całe zamalowane lukrem powinien on mieć konsystencję gęstego syropu.
Do precyzyjnych dekoracji lukier powinien przypominać plastelinę.
Smacznego
* opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Wtedy będziemy mieć kolorowy lukier
białko z 1 jajka
1-2 szklanki cukru pudru
W misce /najlepiej makutrze/ ucieramy białko powoli dodajac cukier puder az do uzyskania porządanej konsystencji.
Jeśli lubicie pierniki całe zamalowane lukrem powinien on mieć konsystencję gęstego syropu.
Do precyzyjnych dekoracji lukier powinien przypominać plastelinę.
Smacznego
* opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Wtedy będziemy mieć kolorowy lukier
Pierniki na choinkę
Nadchodzą Święta, więc w kuchni się dzieje. Aktualnie dzieją się pierniczki:
50 g masła
120 g miodu
60 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę włożyc do garnka i zagotować. Ostudzić. Dodać roztrzepane jajko. Powoli dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do woreczka foliowego. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.
Rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać pierniczki. Jeśli mają zawisnąć na choince w każdym robimy dziurkę wykałaczką.
Piec w 180'C przez ok. 10min
Po upieczeniu pierniczki dowolnie dekorujemy. Najlepszy według mnie jest lukier królewski.
Smacznego
*ciasto po zagnieceniu będzie bardzo miękkie i lejące. Tak ma być. nie dosypuj mąki, bo potem pierniczkami będzie można okno wybić
przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole
50 g masła
120 g miodu
60 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę włożyc do garnka i zagotować. Ostudzić. Dodać roztrzepane jajko. Powoli dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do woreczka foliowego. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.
Rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać pierniczki. Jeśli mają zawisnąć na choince w każdym robimy dziurkę wykałaczką.
Piec w 180'C przez ok. 10min
Po upieczeniu pierniczki dowolnie dekorujemy. Najlepszy według mnie jest lukier królewski.
Smacznego
*ciasto po zagnieceniu będzie bardzo miękkie i lejące. Tak ma być. nie dosypuj mąki, bo potem pierniczkami będzie można okno wybić
przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole
Subskrybuj:
Posty (Atom)