poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Muffiny czekoladowe /wegańskie/

W związku z tym, że najmniejszy ma skazę, to mama kura jest na diecie bezmlecznej. Szukałam czegoś co osłodzi brak bitej śmietany i znalazłam doskonały przepis na Muffinki Czekoladowe w wersji wegańskiej.
Przepis w oryginale pochodzi stąd.
560ml maki pszennej
190ml cukru
4,5 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanka kompotu z wiśni /ja użyłam wody z dużą ilością soku wiśniowego/
3/4 szklanki oleju roślinnego
9 kostek wegańskiej czekolady ( starte)

Jak zwykle:
mokre mieszamy z mokrym, suche z suchym i potem wszystko razem. Wykładamy do formy na muffinki i pieczemy 30minut w 180'C

Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka mleka sojowego o neutralnym smaku
2 łyżki cukru
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 kostki margaryny

Gotujemy pół szklanki mleka z 2 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy to do gotujacego sie mleka i szybko dokładnie mieszamy /żeby nie bylo grudek/. W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem. Po trochu dodajemy całkiem wystudzony budyń i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Gotowe muffinki przekrajamy na pół i przekładamy masą.
Smacznego