piątek, 24 lutego 2012

Muffiny cytrusowe

Żeby przywołać wiosnę dzisiaj w piekarniku muffiny cytrusowe

2 jajka
60g masła /roztopionego/
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
12 łyżeczek miodu
12 plasterków mandarynki

Ubij jajka. Dodaj wystudzone masło i sok pomarańczowy.
Przesiej mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Połącz mokre i suche składniki i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Do każdej foremki wlej łyżeczkę miodu i polóż plasterek mandarynki. Zalej ciastem.
Piecz w 180'C ok. 30min
Są pyszne na ciepło z bitą śmietaną
Smacznego

wtorek, 14 lutego 2012

Mini ptysie

Walentynkowe mini ptysie /przepis od Natalonko/

1 kopiasta szklanka mąki
1 szklanka kremówki
250g mascarpone
250ml zimnej wody
100g masła
1 tabliczka gorzkie czekolady
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii


Masło przełóż do garnka. Wlej zimną wodę i zagotuj ją, żeby rozpuścić masło. Gorący płyn zdejmij z palnika, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Chwilę przestudź, potem dodaj rozkłócone jajka i całość zmiksuj.
Piekarnik rozgrzej do 190st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do szprycy i wyciśnij porcję o średnicy 3cm na blachę. Piecz 15-25minut do zrumienienia.
Mascarpone wymieszaj z ziarenkami wanilii. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Możesz dodać fix do śmietany. Połącz z serem na gładką masę i schłódź w lodówce.
Przestudzone ptysie natnij w połowie, ale nie do końca.Szprycą nałóż porcję kremu i ściśnij. Układaj miniptysie na paterze, tworząc górę. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Polej nią ptysiową piramidę.
Smacznego

sobota, 4 lutego 2012

3 bit

Dzisiaj na szybko deser z 'gotowców'
mleko skondensowane gotowane w puszce /tzw. masa kajmakowa/
herbatniki /paczka ok 200g/
2 budynie śmietankowe
0,5l mleka
2/3 kostki masła /ciepłego/
2 śnieżki
300g śmietany 30% /zimnej/
polewa czekoladowa /ja miałam taką do rozrobienia z wodą/
Przyszykuj sobie 3 miski.
Masa 1: ugotuj budyń w 0,5l mleka. Wystudź. Wystudzony budyń wymieszaj z masłem /jeśli używasz miksera weź naprawdę wysoką miskę.
Masa 2: śmietanę zmiksuj z obiema śnieżkami
Masa 3: rozrób polewę czekoladową
Układaj w formie /moja zmieściła akurat 3x4 herbatniki/ warstwy:
1 herbatniki
2 masę kajmakową
3 herbatniki
4 masa budyniowa
5 herbatniki
6 masa śmietanowa
7 polewa czekoladowa.
Wstaw do lodówki. Po godzinie już można jeść.
Smacznego

czwartek, 2 lutego 2012

Ciasto marchewkowe

Za oknem mróz, a na stole króluje ciasto marchewkowe
0,5 kg tartej marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
190ml oleju roslinnego
3 jajka
aromat waniliowy
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą /poza marchewką/. Po uzyskaniu w miarę gładkiej masy dodaj marchewkę. Wyłóż ciasto do formy /25x25cm/.
Piecz w 180'C przez ok 30min.
Smacznego